Tokokurssi loppui eilen ja olihan taas itselleni hyvä oppitunti.

Sara on aina kestänyt varsin hyvin toistoja, olen ymmärtänyt että irskiksi jopa poikkeuksellisen hyvin. Uutta asiaa opetellessa voidaan tehdä samaa juttua tosi monta kertaa ilman, että Sara siitä turhautuu. Mutta tilanne on eri, jos se jo osaa jonkin asian. Tämä tuli esiin tehtäessä metallinoutoa: ensin otettiin ihan vain pitoharjoitusta, nätisti piti eikä yhtään pyöritellyt kapulaa suussa. Sitten nostatin muutaman kerran kapulan lattialta siitä edestä. Hyvin nousi, mutta jo tässä oli sellaista pientä silmienpyörittelyä havaittavissa, tyhmä ohjaaja ei vaan tajunnut. Sitten heitin kapulaa kauemmaksi. Nouto sujui mallikkaasti loppuun asti. Olisi pitänyt ymmärtää lopettaa tähän. Kokeilin kuitenkin vielä kapulan kiertoa ja siinä vaiheessa meni irskillä herne jumiin. Sara ilmeisesti luuli, että tässä haetaan jotain vaikeampaa ja rupesi tarjoamaan ihan kaikkea muuta, eikä ottanut enää kapulaa suuhun. Vähän joutui vääntämään, että sain palautuksen aikaiseksi ja siihen sitten osasin lopettaa harjoituksen. Eli lopputulema: jos koira osaa jonkun asian, sitä on turha hinkata. Joko harjoitellaan sitten jotain vaikeampaa tai lopetetaan harjoitus siihen. Kaksi onnistunutta suoritusta riittää, kolmannesta menee herne nenään, eli Sara itse luulee, että se tekee jotain väärin ja turhautuu siitä. Ehkäpä nyt muistan itse tämän. Saralle metallinouto ei ole sen kummempi juttu kuin puisen kapulan nouto.

Paikallamakuuta treenattiin ringissä ja annettiin käskyt vuorotellen, niin että koira reagoi vain siihen omaan käskyyn. Lisäksi käveltiin ringissä olevien koirien ympäri, toisella kertaa kouluttaja kiersi koirat vuorotellen. Tämä meni hienosti.

Liikkeestä seisomisessa eka kerta meni pieleen, ohitettiin toinen koira liian läheltä ja Sara kieltäytyi jäämästä siihen (Saran päälle on siis käynyt syyttä muutaman kerran vieras koira, kerran jouduttiin ihan paikkaamaan haavojakin, ja ainoa asia mistä se ahdistuu on juurikin vieraat koirat liian lähellä). Toinen yritys vähän suuremmalla etäisyydellä ja hyvin meni. Kesti paikallaan, vaikka kiersin taakse.

Loppuun saatin vielä vinkkejä miten lähdetään opettamaan sitä luoksetulon pysäytystä.

Vähän näkyi päiväiset treenit työskentelyssä, mutta ei välttämättä huonolla tavalla kuitenkaan. Ehkä vähän tavallista rauhallisempi Sara. Se on muuten harvinaista :D